Translate

lunes, 16 de julio de 2012

XERT-CHERT

GENT, COSTUMS, TRADICIONS, HISTÒRIES, PATRIMONIS I PAISATGES DE LA PROVÍNCIA DE CASTELLÓ:

Per: JUAN E. PRADES BEL, "Pragmàtic" ("ESPIGOLANT CULTURA": taller d'història, memòries i patrimonis).

(Sinopsi): RECORDAR TAMBÉ ÉS VIURE…

"PATRIMONIS DE XERT, CASTELLÓ".

Escriu: JUAN EMILIO PRADES BEL.

- Església Vella de Xert: Construïda a la fi del s. XIII i reformada en el s. XVII. L'església vella de l´Asunción de Xert, es d´estil renaixentista amb vestigis gòtics, és un temple catòlic situat al centre històric de la població, va ser la seu d'una parròquia del bisbat de Tortosa fins a l'any 1962, en què es va inaugurar la nova església de l'Asunción, . Des de 1984 es vénen portant a terme treballs de restauració del edifici més emblemàtic de Xert, on es va formar un Patronat.

- La Nova Església de lAssumpció, esta situada a la zona plana o baixa de la població.

- Retaules ceràmics de la Santíssima Trinitat, del s. XVII; de Sant Marc, i de Sant Vicent i Sant Cristòfol, del s. XVIII.

- Palau dels comtes de Pestagua del s. XVII: És l'edifici civil més notable de la població, en un estil de transició gòtic-renaixentista que encara es pot apreciar en nombrosos detalls arquitectònics. Els seus constructors i habitants van ser una branca de la família noble dels Feliu, en què va recaure el títol de comtes de Pestagua que dóna nom al palau.

- Ermita de Sant Pere i Sant Marc de la Barcella: Es troba a 6 km del nucli poblacional i està composta per l'església dedicada a aquest sant, una torre i l'abadia que des del s. XIX fins a mitjans del s. XX es va utilitzar com a escola.

- Torres: En el terme municipal de Xert es localitzen diverses de les torres de què disposava la població per la seua defensa: Torre d'En Molinar, Torre Sant Marc, torres d'En Roig (Anroig), Torre de Pepo.

- Llavadors i safareig públic: Conjunt típic de safareig municipal del segle XIX-XX amb 3 piles de carreus i sostre de teula àrab. Actualment estan en ús.

- Font de L´Auvelló.

- Font del Molinar: Antic paratge del territori de Xert on estaven ubicats els molins de cereals que aprofitaven l'aigua que emana en forma de brollador de manantial i baixa pel barranc.

- Turmell: Microreserva de Flora.

- Altres: Pinturas rupestres, oliveres mil-lenaries, patrimoni agrari, les barraques de volta en pedra seca, llavadors, rutes senderistes, forn, ....






.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario